piątek, 29 września 2017

,,5 PÓR ROKU W KUCHNI. SMAK NA ŻYCIE"-MARIUSZ WACHOWICZ


5 pór roku w kuchni. Smak na życie
Źródło

Mariusz Wachowicz to doktor nauk ogrodniczych, dziennikarz Polskiej Agencji Prasowej, pasjonat fotografowania i autor bloga kulinarnego W smak. W 2015 roku uległ wypadkowi, znaleziono go nieprzytomnego na ścieżce rowerowej z rozległymi urazami głowy. Przez wiele tygodni przebywał w śpiączce. Dzięki wszczepieniu w 2016 roku stymulatora pnia mózgu przez zespół prof. Wojciecha Maksymowicza w Olsztynie powraca do życia, ale potrzebna jest codzienna, wielogodzinna rehabilitacja.

,,5 pór roku w kuchni. Smak na życie" to książka kulinarna, ale oprócz przepisów pokazuje, jak żyć z pasją, bo autor to człowiek wielu talentów i wojownik. Po wypadku dostał szansę powrotu do pełni życia i walczy codziennie, by w pełni wrócić do zdrowia i sprawności. Tytułowa ,,piąta pora roku" to nowe szanse, nadzieje i perspektywy dla autora, który dzięki własnej determinacji, pomocy rodziny, rehabilitantów, neurologopedów, psychologów robi systematyczne postępy. Rehabilitacja jest bardzo kosztowna, ale pieniądze uzyskane ze sprzedaży książki pomogą autorowi powrócić do aktywnego życia. Mariusz Wachowicz pierwsze kroki w kuchni stawiał już w podstawówce i piekł ciasta na szkolne imprezy. Klasyczne przepisy ulepszał i modyfikował, sięgał też po rodzinne przepisy na różne potrawy. Przepisy w książce podzielone zostały na pory roku i opatrzone komentarzem Mariusza Wachowicza oraz zdjęciami jego autorstwa. Przepisów jest bardzo dużo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Mnie szczególnie zainteresowały przepisy na sałatkę z karczochów, bobu i cukinii, blok czekoladowy z żurawiną, śliwkami i herbatnikami, tartę z owocami na kremie panna cotta, tartę serową z cukinią, dynią i koperkiem, marynowane cytryny, ajvar-pastę z papryki i bakłażanów, bakławę, sandacza z grzybami duszonymi w warzywach.

,,5 pór roku w kuchni. Smak na życie" to nie tylko przepisy kulinarne, ale też historia Mariusza Wachowicza. Członkowie rodziny oraz przyjaciele podkreślają, że to człowiek odważny, inteligentny, ambitny, chodził zawsze własnymi drogami i osiągał to co zaplanował. Wszystko czego się podejmował musiało być zrobione perfekcyjnie, nigdy nie godził się na bylejakość. Interesował się geografią, historią, sztuką, fotografią, znał biegle cztery języki. Cenił pamiątki z przeszłości, zabytkową architekturę, stare filmy, płyty i książki. Zawsze był gotów pomóc innym, nie godził się na nieuczciwość, asertywny z poczuciem humoru. Był uparty, nigdy się nie poddawał i ta cecha charakteru pomaga mu teraz w walce o lepsze życie po wypadku. Każdy postęp okupiony jest ogromnym wysiłkiem.

Polecam ,,5 pór roku w kuchni. Smak na życie" i zachęcam do zakupu książki. Warto pomagać:)


Poprzez zakup książki zasila się fundusz rehabilitacyjny Mariusza Wachowicza. Można też wpłacać darowizny na rehabilitację za pośrednictwem Stowarzyszenia ,,To Ma Sens"
Nr rachunku: 19 10902851 0000 0001 2977 5390


WPISY POWIĄZANE: ,,Wybudzenia. Powrót do życia. Polskie historie"-Katarzyna Pinkosz


Książkę można kupić w Księgarni Ludzi Myślących 

Wydawnictwo Fronda

Tytuł:5 pór roku w kuchni. Smak na życie
Autor:Mariusz Wachowicz
ISBN:978-83-948743-6-0
Wydawnictwo:Zona Zero
Data wydania:Warszawa 2017
Format: 190 x230
Liczba stron: 184, oprawa miękka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz